Dunia Si Comelku

Tuesday, March 3, 2009

rindu sangat2 kat abah......






17hb mac 2009....genap 5tahun abah pergi....kejap je rase..sy rase mcm baru jew berlaku benda nih....abah tetap dalam hati...takde pengganti....mak sy pon tak mampu nk cari pengganti abah..he is my hero....

5tahun lepas...time tu sy baru abes skolah...tgh tunggu result SPM....kebetulan plak mase tu my parents dpt peluang utk menunaikan rukun islam yang ke-5....my parents pegi ke MAKKAH pada awl bulan februari....dah bape tahun mak ajak abah pegi ke sana...tahun 2004 baru la abah kata dia bersedia nk pegi....persediaan yg rapi dibuat sblm my parents pegi..abah mmg nampak excited sgt2 nk pegi MAKKAH...katanya tak sabar nk kesana.....



dalam waktu my parents kat sana....bley kata selang sehari sy ngn adik beradik akan dpt sms dr parents kitorang..kadang2 mak kol....tp 10 hari terakhir sblm my parents lik Malaysia...mak kol..bgtau kat kitorang kat sini yg abah dah nazak kat sana.....wahh...Tuhan saja yg tahu perasaan sy time tu...rase lemah seluruh badan....nk di jadikan cerita...sbnrny doctor yg merawat abah di Malaysia tak bagi abah pegi menunaikan haji sbb keadaan abah tak stabil..sblm g MAKKAH abah dpt tau yg buah pinggang dia tak dpt berfungsi dengan baik....tp abah nekad nk pegi jugak..dia kata bukan senang nk dpt peluang camni.....kat Makkah abh dpt rawatan kat hospital king fahad....






my parents dpt balik malaysia awl dr jemaah yg lain sbb abah sy tak sehat...jadik dpt keutamaan la....time samp kat KLIA tunggu kat tempat ketibaan..dr jauh sy tgk abah senyum...sy nmpk abg...sy hug n kiss abah...erat sgt abah hug sy time tu....bile ingat lik time tu mmg sebak sgt....tp abah nmpk mcm org sehat jew....ceria sgt2....sepanjang sebulan abah lik ke Malaysia dia sambung rawatan buah pinggang kat sini....tp lepas abah lik dr tanah suci byk jugak la perubahan yg aku nmpk...abah byk diam jew...byk termenung..pastu kalo dia tenung wajah sy...seakan2 tembus...seperti ade sesuatu yg dia nk ckp tak tak samp.....



samp la ke hari terakhir abah...mase hari selasa...abah kena g jupe doc pakar utk buat saluran baru utk rawatan buah pinggang....sy nmpk abah pagi ni lain sgt2...wjah dia mmg berseri...dia mmg nmpk sihat...hati aku pon senang sbb tgk abah makin sehat...pagi tu suma dia nk wat sendiri..tanpa pertolongan sy ngn mak...dia bley bgn sendiri..mandi sendiri...siapkan diri sendiri...kemas je abah pagi tu....samp je kat hospital....kaki abah melangkah laju je menuju ke wad...pelik..mmg pelik..sbb abah tak kuat sgt nk jalan..slalu sy yg pimpin....xpe la..abah dah sehat tu...



samp je kat wad aku pimpin abah masuk bilik doc...dgn gelak dan gurau senda dia utk kali terkahir...dia senyum dan ketawa tgk aku...dia kata "adik g la tunggu kat luar,jap lagi abah keluar sendiri"...sy pon pegi la lepak kat ruang menunggu ngn anak sedara dan mak......

sy turun kejap nk beli nasi utk lunch..sy bw anak sedara sy skali....bile naik je ke wad semula...sy tgk mak dah menangis sambil doc bercakap dgn mak...pastu aku dtg dekat ngn mak...mak kata..."sabar ye??abah dah takde...." fuh mmg luruh jantung...sy mmg rase benda ni berlaku terlalu cepat....abah pergi tanpa sape2 di sisi dia.....




ni potret terakhir abah yg ade dlm simpanan aku....lepas dah selesai..mak cite..sehari sblm abah pergi..abah ade ckp yg dia nk balik kg...hari selasa..nk jupe kawan2...dia nk pakai jubah putih...dia nk pakai serban....mmg hajat dia kesampaian cuma dlm suasana yg berbeza..abah..adik rindu abah.....

1 comments:

mummYaeesh on March 5, 2009 at 11:37 AM said...

tanpaku sedar..airmata jatuh berlinang...
semoga rohnye dicucuri rahmat..alfatihah!

(^_^)

Scars That Can Never Heal

God, please send me A lover which is kind The one who love me for who I really am.....







Tentang Ryhana

My photo
ipoh, perak, Malaysia
حسبي ربي جل اللَّه ما في قلبي غير اللَّه نور محمد صلى اللَّه لا إلــــه إلا اللَّـــه
 

OrkedLife Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting